Ik ben Monique Lavec

Fearless Onderneemster

En net als jij, heb ik mijn eigen strijd doorgemaakt. Op mijn achtste werd ik geconfronteerd met seksueel misbruik, een ervaring waarover nooit meer werd gesproken.

Het zwijgen verstikte mijn diepste verlangen: het vertellen van verhalen op het podium van een theater. En dus koos ik voor journalistiek, een manier waarop ik toch verhalen kon vertellen – zij het die van anderen. Ik leerde vragen te stellen, zodat ik niet over mezelf hoefde te praten.

Mijn eigen wensen verdwenen naar de achtergrond, vergeten in de chaos en opgezweept door carrièremogelijkheden.

Ik werd de queen van de aanpassing, maar allergisch voor macht en autoriteit.

Op mijn 22e startte ik mijn eerste bedrijf als alleenstaande moeder van een tweejarige zoon. Ik werkte onvermoeibaar, wanneer mijn zoon op school was of sliep en verdiende  goed mijn geld. Met keihard werken. Dat bedrijf verkocht ik 10 jaar later.

In mijn zoektocht naar wat ik hier te doen heb, dacht ik mijn roeping te hebben gevonden in het zorgen voor anderen. Op mijn 33e brak ik samen met mijn toenmalige man door met ons culinaire mini-hotel in de Ardennen. Ons unieke concept werd opgepikt door 67 tijdschriften en kranten en 5 TV-programma’s.

De kurk ging van de champagne toen we in 2013 werden uitgeroepen tot beste hotel van België.

“Ik laat je de andere kant van de medaille van jouw seksueel misbruik zien.

De kant waar de kracht huist.

Jouw grootste inner power.”


Ik creëerde, ondernam en gaf altijd alles wat ik had. Ik richtte bedrijven op waarin ik niet op de voorgrond hoefde te treden – ik keek wel uit.
In het hotel stond ik het liefst in de keuken, zette de lokale leveranciers in de schijnwerpers en liet mijn man grenzen stellen aan de klanten en conflicten met hen oplossen. Tot 9 jaar geleden wist ik niet dat mijn seksueel misbruik invloed had op mijn manier van ondernemen en op mijn bedrijven.

Toen ik dat ontdekte vielen er zoveel tranen en kwartjes. Ik ben het schoolvoorbeeld van iemand die ondernam vanuit trauma-response. Ik ben vooral geheald dankzij mijn paard Maestro en zijn onbetaalbare coaching. Ik ontwikkelde mijn eigen paardencoachingsmethode en ik volgde een opleiding systemisch begeleiding opstellingen, regressie en hypnotherapie. Ik werk nu sinds 9 jaar als trauma-informed ontwikkelingsgerichte coach voor Franstalige paardeneigenaren en voor vrouwelijke ondernemers in de Ardennen.

Shocking feit: 1 op de 3 van mijn klanten heeft een seksueel misbruikverleden.

En die cijfers maakten dat ik besloot op te staan. Voorop te gaan lopen. En andere vrouwelijke ondernemers met een seksueel misbruik verleden uit te nodigen met mij mee te lopen. Ik weet namelijk hoe het is als je je business bevrijdt van de gevolgen van je seksueel misbruik.

Hoe vrij je dan wordt.

Ik weet hoe het voelt om FEARLESS te ondernemen. Ik weet hoe je dat doet. En het is de hoogste tijd dat ik dat ga doorgeven.

Dus ik stopte met alles wat ik deed voor de paardeneigenaren en ik focus me nog enkel op de vrouwelijke ondernemers. Mijn werkgebied breidde ik uit naar Nederland en Vlaanderen zodat ik ook in mijn moerstaal kan coachen. Ik heb al mijn maskers afgegooid.

And here I am.

Ik ben die unieke combinatie van blokkadeopruimer, moedvergroter en schatvinder.

Trauma-informed business coach.

I show up met alles wat ik ben, en met alles wat ik zelf heb gezien, ervaren, doorleefd en overwonnen. En het is mijn missie om de invloed van seksueel trauma in het ondernemerschap te leren overstijgen zodat jij jezelf en je business eindelijk bevrijdt, waardoor jij met je bedrijf het stralende, unieke verschil gaat maken.

And to become Fearless