De invloed van trauma op je stem

 

Een traumatische gebeurtenis kan je stemgeluid beïnvloeden. Je kunt daardoor bijvoorbeeld bang zijn geworden jezelf uit te spreken en jezelf te laten zien. Dat hoor je terug in je stem: heel hard of juist heel zachtjes gaan praten, of heel gejaagd. Ik sprak met Muriel van Dintheren, authority en presence coach all over the world, over hoe trauma je stem beïnvloedt. Ook vertelt ze voor het eerst openlijk over haar ervaringen met seksueel grensoverschrijdend gedrag in de entertainmentbusiness tijdens haar carrière als operazangeres: “Ik ging op een andere manier audities doen, omdat je van binnen voelt dat sommige kansen je misschien niet zult krijgen.”

Als oprichtster van VocalNote en bedenker van de Be Your Own Voice stem-methode, is ze stem- en presence coach voor ondernemers, zangers en sprekers die naar de top willen, of daar al staan. Ze bracht vorig jaar haar boek uit: ‘Be Your Own Voice’- de zoektocht naar je eigen stemgeluid. Muriel, net zoals velen, deelt haar persoonlijke ervaringen met seksueel grensoverschrijdend gedrag in de entertainmentindustrie. Deze openheid is zowel bevrijdend als uitdagend, maar ze voelt dat het tijd is om deze verhalen te delen. “Het verbijsterende is dat de mannen die mij dit hebben aangedaan, ook gewoon aardige mensen zijn met wie je normaal contact hebt. Je verwacht gewoon niet dat ze die grens zullen overschrijden,” onthult Muriel.

Mannen met macht

Het schandaal rondom The Voice is helaas een klassiek verhaal van jonge vrouwen die gemanipuleerd worden door machtige mannen in de muziekwereld, mannen die hen kunnen helpen bij het najagen van hun carrière. Voor Muriel waren deze mannen dirigenten of medespelers tijdens opera’s, personen die de sleutel hadden tot het verkrijgen van rollen die haar carrière konden maken of breken. Seksueel grensoverschrijdend gedrag manifesteerde zich in ongewenste aanrakingen op het podium of achter de schermen, tot aan expliciete seksuele handelingen van een man die zichzelf bevredigde in een auto terwijl de deuren op slot waren. Muriel deelt haar ervaring: “In eerste instantie was ik verbijsterd. Het was donker, ik kon het niet goed zien, maar ik hoorde het wel. De deuren waren vergrendeld en ik handelde instinctief, vanuit een overlevingsmechanisme: ik deed alsof er niets aan de hand was en praatte gewoon door. Ik vroeg me af wat er zou gebeuren als ik had geschreeuwd of me had verzet tegen hem.” Na het incident ontgrendelde de man de deuren en Muriel verliet de auto zonder ooit met iemand over het voorval te praten – tot vandaag – onder meer vanuit een zelfoordeel. “Ik voelde me dom en naïef, ondanks dat ik destijds een partner en kinderen had. Bovendien, zonder bewijs, wie zou mij geloven?”

Geen verbinding met de ander

Volgens Muriel hebben mensen met een trauma vaak heel veel moeite om verbinding te maken met de ander. Dit weerspiegelt zich ook in hun stem – snel, hoog of laag praten, en zonder intonatie spreken, waardoor het contact met anderen verloren gaat. “Er zit een verkramping. Er zit pijn rond het strottenhoofd. Hoe klinkt een stem vol pijn? Dan praat iemand bijvoorbeeld met een brok in de keel. Deze pijn nestelt zich, soms niet continu hoorbaar, maar wel voelbaar. Wanneer deze pijn wordt aangeraakt en er ruimte wordt gecreëerd, vallen de puzzelstukjes plotseling op hun plek. Dat is het mooie van ons lichaam: het weet precies wanneer iets juist aanvoelt.”

Ook Muriel voelde hoe haar ervaringen met seksueel grensoverschrijdend gedrag haar stem beïnvloedden. Ze deelt: “Tijdens een auditie, stond ik op het podium en realiseerde me plotseling dat ‘hij’ meeluisterde. Angst verstoorde mijn ademhaling en daarmee mijn stem. Ik schoot ook in de verkramping, de energie stroomde niet meer. Om moeiteloos die hoge C te halen, heb je stroming nodig.”

Mijn ziel kan niet worden afgenomen

Inmiddels heeft Muriel een soort veilige ruimte in zichzelf ontwikkeld, waar ze altijd naar kan terugkeren, zelfs als ze worstelt met emoties zoals verdriet. “Ik heb geleerd om open te blijven, om me niet af te sluiten. Ik kan altijd terugkeren naar die plek, zodat mijn stem niet weerspiegelt wat er van binnen gaande is. Door open te blijven, in plaats van af te sluiten. Dat heb ik echt geleerd als operazangeres. Dat is voor velen moeilijk. Wanneer ik op het podium sta en zing of spreek, kan niemand mij aanraken. Mijn ziel staat in verbinding met mijn geluid. En aangezien ik de baas ben over mijn ziel, kan dus niemand kan mijn ziel en dus mijn geluid van me afpakken.”
Hier vind je haar boek Be Your Own Voice – de zoektocht naar je eigen stemgeluid